loading...

Ситуація, коли межі земельних ділянок накладаються, може виникнути під час розробки документації або в разі, якщо неправильні дані були внесені до Державного земельного кадастру. В результаті помилки власник не зможе зареєструвати землю та отримати кадастровий номер.

Зазначається, що для здійснення з земельною ділянкою будь-якої юридичної операції необхідно, щоб така ділянка мала кадастровий номер.

Однією з підстав для відмови у здійсненні державної реєстрації земельної ділянки, яка передбачає присвоєння їй індивідуального кадастрового номера, є її розташування в межах іншої земельної ділянки або її частини.

Інформацію про те, чи межі однієї земельної ділянки не збігаються з межами іншої, можна одержати самостійно за допомогою Публічної кадастрової карти.

Існує декілька способів вирішення проблеми, зокрема:

- якщо помилка була допущена з технічних причин (описка) — необхідно звернутися із заявою до територіального органу Держгеокадастру;

- якщо після перенесення інформації про земельні ділянки з Державного реєстру земель до Державного земельного кадастру виявлені помилки у визначенні площ та/або меж земельних ділянок (розташування в межах земельної ділянки частини іншої земельної ділянки), то такі помилки можуть бути виправлені за згодою власника земельної ділянки;

- переоформити право власності на земельну ділянку меншого розміру чи іншої конфігурації;

- вимагати в судовому порядку скасування державного акта на право власності на земельну ділянку в зв'язку із накладкою на іншу земельну ділянку.

Факт накладення меж однієї земельної ділянки на іншу підтверджується відомостями з Публічної кадастрової карти та земельно-технічною експертизою.

Відповідно до ч. 2 ст. 90 Земельного кодексу порушені права власників земельних ділянок підлягають відновленню в порядку, встановленому законом. При цьому відповідно до ст. 153 Земельного кодексу власник не може бути позбавлений права власності на земельну ділянку, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законами України», — йдеться у повідомленні.

У ст. 155 цього Кодексу визначено, що в разі видання акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

 

 

 

Back to top